Unaprijediti sustav ocjenjivanja

Raditi na emocionalnoj inteligenciji ocjenjivača, za bolje ocjene državnih službenika

U Federaciji treba unaprijediti sustav ocjenjivanja državnih službenika
Gospodarstvo / Flash | 25. 10. 2017. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / AP - Ilustracija

Agencija za državnu službu Federacije BiH organizirala je danas u Sarajevu edukaciju na kojoj je zaključeno da u Federaciji treba unaprijediti sustav ocjenjivanja državnih službenika na temelju uvezivanja kompetencija i obuke usavršavanja, čime bi se mogao procijeniti rad u državnoj službi u skladu sa strateškim ciljevima organizacije.

Bez subjektivnosti

''Pri tome je najveći izazov da ocjenjivanje bude što objektivnije i transparentnije. U BiH, kao i drugim zemljama, ocjenjivači prave greške, koje treba nastojati prevazići. Zato se mora raditi na stalnoj edukaciji ocjenjivača i njihovoj emocionalnoj inteligenciji kako bi se izbjegao subjektivni dojam pri ocjenjivanju'', izjavio je Feni koordinator Centra za kompetencije u oblasti administrativnih znanosti Michal Sedlacko.

Bio je jedan od predavača na edukaciji "Upravljanje ljudskim resursima: ocjenjivanje i razvoj državnih službenika", gdje je sudionicima skrenuo pozornost na česte greške pri ocjenjivanju.

Po tome se vidi da taj proces nije standardiziran, pa se događa da je stav i odnos u ocjenjivanju najviše subjektivan, zatim ocjenjivači navode ili "veoma zadovoljavajuće" ili "veoma nezadovoljavajuće", što pokazuje da se taj srednji postotak u ocjenjivanju ne uzima u obzir, a što bi trebalo biti svrha tog postupka.

Ocjena zadataka

Također, često se ocjenjuju zadaci uposlenika, koje je posljednje uradio, pa ako su ocijenjeni negativno svi oni prethodno dobro ili odlično urađeni poslovi "padaju u vodu".  

Osim ukazivanja na greške, cilj edukacije bio je da se Pravilnik o ocjenjivanju državnih službenika u FBiH poveže s obukom i usavršavanjem kako bi učenici prenosili svoja znanja kolegama i utjecali na promjene u poslu.

''Zaključci sa današnje edukacije trebalo bi da predstavljaju osnovu za daljnju razradu podzakonskih propisa koji bliže uređuju ovu oblast '', kazao je direktor Agencije za državnu službu FBiH Refik Begić.

Programi za usavršavanje

Budući da obuka i usavršavanje predstavlja osnovu razvoja jedne organizacije, Agencija organizira "in house" obuke koje se planiraju na zahtjev institucija u cilju rješavanja identificiranih problema u svakodnevnom radu.

Realizira se i "mentorstvo" kao poseban oblik profesionalne nadogradnje i unapređenja znanja.

''Uz suglasnost Vlade FBiH pripremljeni su specijalizirani programi usavršavanja za rukovodeće državne službenike te zaposlene koji su aktivno uključeni u proces europskih integracija'', poručio je Begić na današnjoj edukaciji na kojoj su predavači bili stručnjaci iz Austrije i Slovačke.

Edukacija je upriličena u okviru projekta "Stvaranje preduvjeta za bolju politiku u oblasti ljudskih resursa u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close